Posted on: January 3, 2022 Posted by: Tobias Swelheim Comments: 0

Zonliefhebber pur sang
Op de een of andere manier wordt hij vaak verward met de Allium. Allebei hebben ze paarse bloemen op ‘stokjes’ en ze zijn minstens zo populair, maar verder hebben ze weinig met elkaar gemeen. De Agapanthus is een Zuid-Afrikaanse van origine; liefdesbloem wordt hij daar genoemd, een zonliefhebber pur sang. Vandaar dat hij vaak als kuipplant op zonterrassen wordt gehouden. De bloemen die in juli en augustus aan de plant zitten, hebben een flinke doorsnede en zijn er in wel vijftig tinten blauw, maar er zijn ook witte variëteiten. Allemaal zijn ze om verliefd op te worden.

Trucs voor een bloemenzee
Het geheim van een grote hoeveelheid bloemen zit ‘m in een goede verzorging, maar ook in de leeftijd. Elk jaar komen er bloemen bij, dus heb jij een exemplaar bemachtigd met maar een paar bloemen, heb dan geduld. Geef de plant een ruime pot zodat er ruimte is voor het ontwikkelen van nieuwe neuzen, die zich aan de buitenkant van de plant ontwikkelen. Geef ze voeding, een keer voor en een keer na de bloei. Deze moet laag zijn in stikstof, anders gaat alle kracht naar de plant in plaats van naar de bloemen.

De winter door
Wat sommige mensen weerhoudt, is dat de bladverliezende soort niet erg winterhard is en overgehouden moet worden in een koele ruimte binnenshuis. Dat klinkt als een hele opgave maar geloof me; het stelt niks voor. Mijn Agapanthus staat op de lichtste plek die er is (en dat is niet heel licht, geloof me) en krijgt één keer per maand een gietertje water – als ik eraan denk. Elke winter weer denk ik dat het zijn laatste zal zijn, maar echt, elk jaar tel ik meer bloemen. Inmiddels zijn het er acht. Overigens is het belangrijk dat je hem pas binnenzet als de eerste nachtvorst erover is gegaan, zo krijgt de plant het seintje dat hij in rust is.