Posted on: February 3, 2022 Posted by: Tobias Swelheim Comments: 0

Grootte van de pot
Zet de roos altijd in een grotere pot dan waarin hij stond. Neem voor de eerste twee jaar een pot die anderhalf keer groter is. Bekijk daarna hoe hoog de roos uiteindelijk kan gaan worden en stem de hoogte van de pot daar op af. Dus wordt de roos 80 cm hoog, neem dan ook een pot die 80 cm hoog is. Dan zijn alle afmetingen met elkaar in verhouding. In tegenstelling tot vaste planten, wortelen rozen niet breed maar diep. De wortels krijgen op den duur een lengte die tweederde is van de uiteindelijke lengte van de roos, bereiken de wortels de bodem, dan stopt de plant met groeien.

De juiste grond
Doorgewinterde tuiniers mixen vaak hun eigen grond door bepaalde delen klei en potgrond met elkaar te mengen. Maar je kunt ook speciale rozenaarde kopen.

Rozen in pot planten
Rozen die maximaal 80 cm hoog worden zijn het meest geschikt voor in pot. Wordt de roos hoger dan kan hij al bij een zuchtje wind omtuimelen. Rozen in pot planten is niet moeilijk maar als je wil dat ze goed groeien moet je wel wat voorzorgmaatregelen nemen. Met onderstaand stappenplan kun je rozen het best planten in een pot.